Čo si myslí o kríze Warren Buffett, najúspešnejší investor na svete?

Warren Buffett o kríze

Americký investor a miliardár Warren Buffett, najbohatší človek sveta, ktorý zarobil svoj majetok investovaním, vo svojom článku v New York Times sa zdieľal s čitateľmi s tým, ako reaguje na krízu. 

„V najbližšej dobe sa zvýši nezamestnanosť, podnikateľská aktivita sa začne spomaľovať a novinové titulky budú aj naďalej hrôzostrašné. A preto nakupujem akcie amerických firiem.“

Podľa Buffetta, pre nákupy počas krízy platí jednoduché pravidlo: základom úspechu dlhodobého investora je byť chamtivým, keď ostatní majú strach; a naopak, mať strach, keď sú ostatní chamtiví.“ 

Čím viac ľudí sa obáva krízy a jej dopadu na firmy a na ceny ich akcií, tým viac sa akcie týchto firiem predávajú, čím klesá aj ich cena. 

Je logické, že kríza môže pre mnohé firmy znamenať menší odbyt ich tovaru a služieb a vďaka tomu i menšie zisky v nasledujúcich niekoľko štvrťročiach. Ale ani finančná kríza v roku 2008 neznamenala obavu o dlhodobú prosperitu americkej ekonomiky a amerických firiem.

Mnohé z týchto firiem budú o 5, 10 a 20 rokov opäť vykazovať rekordné zisky.A v cenách ich akcií sa to tiež prejaví pozitívne. 

Investovanie a renta

Dlhodobá prosperita a zisky nemajú nič spoločné s krátkodobým vývojom na akciových trhoch. Ako Warren Buffett vo svojom článku zdôrazňuje, ani on nemá predstavu, či o mesiac alebo o rok budú akcie vyššie ako teraz. Je však veľmi pravdepodobné, že akciové trhy začnú rásť ešte dlhé mesiace predtým, ako sa do ekonomiky a na stránky novín vráti dobrá nálada. 

História amerického akciového trhu ukazuje, že najlepší čas nakupovať je vtedy, keď sú titulky ešte pochmúrne. Napríklad, akciový index Dow Jones dosiahol svoje najnižšie hodnoty v priebehu veľkej hospodárskej krízy v tridsiatych rokoch minulého storočia – 8. júla 1932. 

Americká ekonomika sa začala vyvíjať pozitívnejšie, vtedy keď Franklin D.Roosevelt nastúpil do úradu ako americký prezident v marci 1933. V tej dobe mali akcie za sebou už 30 % rast. Počas druhej svetovej vojny dosiahol rovnaký index svoje najnižšie hodnoty v apríli 1942, teda niekoľko mesiacov pred tým, ako sa spojencom začalo dariť vo vojnovom poli. V 80. rokoch minulého storočia, keď inflácia v USA dosahovala viac ako 15 % a ekonomika sa topila v problémoch, bolo tiež najlepšie nakupovať akcie ešte v dobe, keď titulky boli zlé.

Negatívne správy v médiách sú totiž skutočne najväčším priateľom dlhodobého investora. Umožňujú nám nakupovať akcie zaujímavých firiem so zľavou. A keď sú akcie v zľave, prečo si ich nenakúpiť viac? 

„V dlhodobom výhľade budú správy o akciovom trhu priaznivé. „

USA prežili dve svetové vojny a ďalšie traumatické a nákladné vojenské konflikty, tucet alebo ešte viac recesií a finančných paník, ropný šok, chrípkovú epidémiu. Ale i napriek tomu americký akciový index vyrástol z hodnoty 66 na hodnotu 25 409 koncom februára 2020.

Možno si myslíte, že pri takom dlhodobom raste bolo nemožné na investícii do akcií prerobiť; je to však presne naopak. Mnohí investori totiž namiesto dlhodobej perspektívy sledujú aktuálne (krátkodobé) správy a vďaka tomu pri veľmi dobrých správach (a vysokých cenách akcií) nakupujú. A keď prídu zlé správy – a ceny akcií klesnú -tak predávajú.

Asi nikdy nepočuli odpoveď hokejovej legendy Wayna Gretzkeho na otázku reportéra: „Čím je, že ste takým skvelým hokejistom?“ ,,Korčuľujem tam, kde puk o chvíľu bude, a nie tam, kde je teraz.“ 

V investíciách totiž platí to isté a je správne riadiť sa tým, čo príde, a nie tým, čo tu už bolo a je.

Ak si chcete ujasniť, kde svet dlhodobo smeruje, odporúčam vám knihu Faktomluva (Factfullness) od Hansa Roslinga. Keď ju budete čítať zistíte, že svet je na tom v skutočnosti oveľa lepšie, ako vyzerá v novinových titulkoch. A to je pre dlhodobých akciových investorov dobrá správa! 

>>> Chcem poradiť s investovaním>>>

Zdroj: Rentiér, marec 2020, Aleš Prandstetter